• Personality's

    Bij Evelyn/Josceline aan tafel... En: wie wat waarheen en waarvandaan in de personaliarubriek van FoodPersonality (mail ons: vakblad@foodpersonality.nl) + actuele vacatures.

  • Bij Josceline aan tafel:

    Jasper Aansorgh, country manager Hero Benelux

    Hero is ‘challenger’ in zes uiteenlopende categorieën. Hoe ga je daarmee om?

    Het is leuk om challenger te zijn, dat zorgt voor de nodige dynamiek in het bedrijf. Wij hebben een vechtersmentaliteit. De expertise over onze zes verschillende categorieën ligt bij onze uitgebreide trademarketingafdeling. De trade marketeers gaan altijd mee naar de klanten bij belangrijke gesprekken over de categorieën.

     

    Hebben jullie de ambitie om marktleider te worden? Maar toch niet in alle zes?

    Inderdaad, die ambitie is per categorie weer anders. Alleen binnen jam is marktleiderschap reëel. Daarin is het een beetje stuivertje wisselen met Bonne Maman. In de categorie frisdranken zijn we marktleider in cassis, maar verder omvat frisdranken zoveel marktpartijen en een jaaromzet van één miljard in de supermarkt, dat we daar een bescheiden rol in vervullen. Maar juist die rol van ‘challenger’ ligt ons wel. Met een korte ‘time to market’, de status quo uitdagen, het ondernemende… een Pietje Bell-gevoel.

     

    Zijn jullie daarin opportunistisch?

    Tot op bepaalde hoogte, maar onze keuzes zijn altijd doorgerekend door onze financiële afdeling. Ik zie ons als een jong, dynamisch bedrijf met een commercieel team, dat bestaat uit een groep dertigers en veertigers. Wij zijn een lerende organisatie waarbij fouten maken erbij hoort, maar wij maken geen onverantwoorde keuzes. Onze commerciële mensen hebben veel vrijheid om beslissingen te nemen. Wij opereren niet top down, maar geven alleen de kaders aan en verwachten dat de medewerkers daar af en toe overheen gaan. Dat heeft bijvoorbeeld geresulteerd in het behalen van twee shopper marketing awards, voor Hero-cassis en Hero-jam.

     

    Hoe ziet jouw rol als country manager er dan uit?

    Ik ben vooral faciliterend. Het is mijn taak om iedereen te ondersteunen en te coachen. Ik werk het liefst met mensen die vakinhoudelijk veel beter zijn dan ik, zodat ik zaken kan coördineren. De verantwoordelijkheid ligt bij ons laag in de organisatie. De mensen die wij aantrekken, komen meestal vanuit grote corporates, aangezien die een bepaalde basis met zich meebrengen.

     

    Pas je de organisatie aan aan de mensen die je aanneemt?

    Nee, we kijken eerst naar het beleid, de strategie en het organogram. Dan komen de mensen. We zijn nu druk bezig om beleid te maken voor e-commerce en field sales. Want we willen vooruit en harder gaan groeien dan de markt. Om dat te realiseren moet je vooruitlopen en je snel ontwikkelen. Daarvoor maken we intern een stappenplan. Daarna gaan we mensen werven.

     

    Lukt het om harder te groeien dan de markt?

    Ja, we groeien nu 4,5 tot 5 procent in alle verkoopkanalen. De retailmarkt groeit, maar wij willen minimaal harder groeien dan de markt. Wij passen ons aan de veranderende markt aan. Als je stilzit, word je door verandering overvallen.

     

    Was het logisch dat jij country manager werd?

    Ja. Ik was toe aan een nieuwe stap en Hero zocht een commercieel sterk persoon met een enorme motivatie om het verschil te maken. Ik herkende me volledig in die omschrijving. En na een assessment kreeg ik ook het predicaat ‘geschikt’. Ik ben trots dat ik deze rol mag vervullen. Bovendien, er is volgens mij een verandering gaande, van traditionele general managers naar commerciële, meewerkende voormannen. Dat zie ik bij meerdere bedrijven gebeuren. Er gebeurt momenteel zo gigantisch veel, dat ik denk dat je zelf moet instappen en meedoen.

     

    Wat vind je moeilijk aan je rol?

    Ik moet aan veel mensen direct rapporteren, negen in totaal, dit omvat ook disciplines zoals human resources en R&D, mijn kennis daarvan is niet meer dan generiek. Ik heb geleerd wat de meerwaarde als leidinggevende is wanneer je het proces en hun keuzes uitdaagt, waardoor er nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Om mij hierbij te helpen heb ik een coach en volg ik een opleiding bij de Rotterdam School of Management, als onderdeel van mijn ‘onboarding-programma’.

    ‘Toen ik als country manager begon, heb ik me afgevraagd wat mijn doel ging zijn’

    Heeft Hero Benelux veel vrijheid of komt de strategie vooral vanuit de Hero Group?

    Dat verschilt, soms ben je als marketeer in het walhalla, als je bijvoorbeeld naar Hero-cassis kijkt. En soms zit je in het keurslijf van de Hero Group. Hero Group stuurt de focuscategorieën jam, tussendoortjes en babyvoeding vanuit dezelfde strategie aan. Per land of markt kunnen we voor frisdranken en gekoelde sappen zelf marketingcampagnes opzetten. Voor Hero-cassis hebben we een speciale tv-spot ontwikkeld om een nieuwe, jonge doelgroep aan te trekken. Die vrijheid hebben we; dat is ook uitdagend voor onze mensen.

     

    In welke fase bevindt Hero Benelux zich?

    We zijn bezig om de fabrieken los te koppelen van de commerciële organisatie. Toen ik in januari als country manager begon, heb ik me afgevraagd wat mijn doel ging zijn. Op een varende boot gaan zitten en hopen dat het goed gaat? Of mijn eigen handtekening zetten? Ik besloot om eigen groeiplannen te implementeren. Het opzetten van e-commerce, field sales en innovaties zijn daar onderdeel van. En ik koos ervoor om de verantwoordelijkheid lager in de organisatie te leggen. Intern zijn mensen doorgeschoven naar leidinggevende functies. Er is volop verandering. Dat is intensief, maar het geeft voldoening.

     

    Kan iedereen zoveel verandering wel bijbenen?

    Het is te vroeg om daarover uitspraken te doen, maar de omzetten zijn tot nu toe prima. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar daar leren we van, voor nieuwe projecten. Ik spring bij als ik merk dat iets niet lukt. En soms doen we dingen even niet. Ik heb liever dat acht dingen goed gaan, dan tien een beetje.

     

    Heb jij een bucketlist?

    Ja. Boven aan het lijstje stond het noorderlicht zien in Lapland. Vorig jaar, toen ik veertig werd, heb ik dat afgevinkt. Toen zijn we met het gezin zes dagen naar Lapland gegaan. We hebben bij min 30 graden een sleetocht gemaakt met husky’s, op een sneeuwscooter rondgereden en een rendiertocht gemaakt. De kinderen vonden het fantastisch, voor hen was het een soort Efteling 2.0. Sneeuwballen gooien en rendieren aaien in de middle of nowhere. Zo af en toe moet je de tijd nemen om te genieten en met je gezin een aantal dagen helemaal offline te zijn. Het leukste vond ik dat we met z’n allen zes dagen in een kamer van 20 vierkante meter sliepen en je dus alles hoort. Van gesnurk tot een bezoekje aan het toilet. Thuis heb je toch meer afstand tot elkaar, omdat iedereen zijn eigen kamer heeft.■

  • Leo Linders Foodmanager van het Jaar

    Leo Linders, algemeen directeur van Jan Linders, is op het Nationaal Food Congres tot Foodmanager van het Jaar uitgeroepen.

    Het was die donderdagavond tijdens het Nationaal Food Congres de eerste keer voor Joost Manassen, de voormalig Bickery- en Douwe Egberts-directeur die sinds dit jaar voorzitter is van de raad van advies van het congres. Even stil iedereen… waarna hij met omtrekkende bewegingen de nieuwe Foodmanager van het Jaar begon te omschrijven. Iemand uit de supermarktwereld, geen fabrikant, iemand die in twintig jaar al de nodige tegenslag te verwerken heeft gekregen en die er altijd weer sterk uit gekomen is, zowel hij als zijn bedrijf. Vaak bekend als beste ‘versformule’ in het bekende GfK-onderzoek. En ook bekend als ‘de beste bierformule’… Ja, en toen gingen heel wat ogen in de zaal meteen richting Leo Linders, want dat van die bierformule, dat weten heel wat fabrikanten wel en daar is er maar één van. Dat was ook het moment waarop Leo Linders met zijn ogen begon te knipperen en commercieel directeur Chantal de Rijk naast hem geheimzinnig begon te lachen, want zij was natuurlijk ook lid geweest van het ‘complot’ dat ervoor moest zorgen dat Leo Linders in deze Kurhaus-zaal moest zitten zonder te weten waarom… En toen daarna al snel ‘het voordeel van het zuiden’ werd genoemd en het liedje ‘’t is een kwestie van geduld voor heel Holland Limburgs lult’ van Rowwen Hèze werd ingezet, toen was de spanning ontladen en kon het halve hoofdkantoor van Nieuw Bergen richting het podium.

     

    Natuurlijk bedankte daarna Leo Linders eenieder die hem verder had gebracht, zijn vrouw en kinderen, zijn naaste medewerkers…En: “Het is wel bijzonder dat jullie iemand als Foodmanager van het Jaar gekozen hebben die van alles kan maar niet managen!” Naast Leo Linders op het podium bleek Manassen veel persoonlijke details van Linders boven water te hebben gehaald, de tijd dat hij Nederlands studeerde in Nijmegen, dat hij wel eens gedichten had geschreven (Leo Linders: “Maar wel hele korte, hoor!”), hoe hij zich gevoegd had in de rol om zijn vader Jan Linders bij te staan met de supermarktketen nadat een andere zoon en een dochter waren overleden. Hoe Leo Linders kruidenier was geworden terwijl het jaren geleden eigenlijk eerder erop leek dat hij kunstenaar zou worden. Hoe Jan Linders (de keten) het heel zwaar had gehad toen een overstap op een nieuw dc jaren geleden bijna de afgrond van het bedrijf betekende. Maar er toch weer bovenop was gekomen. En hoe Jan Linders na jarenlang aan de Limburgse identiteit voorbij te zijn gegaan, opeens het roer omgooide en zich juist als een Limburgse keten met nog wat uitlopers in Brabant en Gelderland profileerde, wat de binding tussen formule, streek en mensen uit de streek versterkte

     

    Leo Linders: “Joost, als het er ooit van komt, mag jij mijn biografie schrijven.” Natuurlijk ook de felicitaties van de Foodmanager van het Jaar van vorig jaar, EFMI-directeur Laurens Sloot, die zowel de keten Jan Linders als de directeur Leo Linders als ‘eigenwijs’ bestempelde, maar erbij zei dat die eigenwijsheid bij nader inzien het uitgangspunt is van de florerende positie die Jan Linders vandaag de dag inneemt. Knokkend tegen AH, Jumbo, Lidl en Aldi, die vier landelijke formules die in het thuisgebied van Jan Linders opereren, maar Jan Linders staat na al die jaren nog fier en florerend overeind. En toen werd Rowwen Hèze nog ’s hard ingezet en deed iedereen in de zaal die zich ‘van Jan Linders’ mocht noemen even een polonaise. Kort. Want dat is eerder een Noord-Brabants dan Limburgs gebruik.

    Waarom is Leo Linders het geworden?

    Het oordeel van de jury:

    Leo Linders, algemeen directeur van Jan Linders Supermarkten, heeft in 1995 deze ‘erfenis van zijn vader’ in handen gekregen en heeft deze supermarktketen tot een bloeiend geheel uitgebouwd. Vanzelf ging dat allemaal niet. Het bedrijf heeft in al die jaren de nodige tegenslag gekend, variërend van prijsoorlogen tot een moeizame start van een distributiecentrum, maar Jan Linders is er onder leiding van Leo Linders altijd weer bovenop gekomen, het bedrijf werd door zulke momenten alleen maar sterker.

     

    Vandaag de dag staat er een keten van 59 moderne en aantrekkelijke winkels, die een onderscheidende positie inneemt in Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland en vooral Limburg. De formule wordt jaar in, jaar uit erkend als goede verssupermarkt, spreekt sinds enkele jaren de klant aan met de slogan ‘het voordeel van het zuiden’ en biedt onder dat motto hoogwaardige regionale en lokale producten, met oog voor de traditie uit de Limburgse keuken. Daarnaast is Jan Linders een maatschappelijk betrokken onderneming, bijvoorbeeld met het Jan Linders Fonds, dat per lokaal marktgebied goede doelen ondersteunt.

    De bekendmaking van de Foodmanager van het Jaar: eerst moet het nog tot Leo Linders doordringen, maar tegen de tijd dat hij naast congresvoorzitter Joost Manassen op het podium staat, is het ingedaald. En zeker als daarna een grote groep ‘uit het zuiden’ rondom hem op het podium komt, zijn vrouw Godelieve, dochter Ruth, zonen Jonas en Lode, ‘Jan Linders-bekenden’ als Chantal de Rijk, Ferry Moolenschot, Roel van der Zande, Gineke Wilms, Chantal Drissen e.v.a (zeggen we dan maar even zo), de zaal is het zo te zien duidelijk met de keuze eens, Laurens Sloot feliciteert Leo met oorkonde, beeldje en lovende woorden, en dan wordt het opeens even een ‘Linders-polonaise’ op de maat van Rowwen Hèze.

    Uitverkiezing, de procedure

    De Foodmanager van het Jaar wordt gekozen in vier beoordelingsronden:

     

    1 FoodPersonality stelt elk jaar een lijst op van kandidaten die in de levensmiddelensector werkzaam zijn en die naar het oordeel van de redactie in beginsel aan de gestelde criteria voldoen.

     

    2 De raad van advies van het Nationaal Food Congres (evenement van de bekendmaking) maakt van deze ‘longlist’ een ‘shortlist’ en draagt kandidaten voor (of besluit tot één kandidaat).

     

    3 Doorgaans buigen de laatste vijf gekozen Foodmanagers van het Jaar zich als volgende jury over deze shortlist en/of de kandidaat of kandidaten. Dit jaar waren de juryleden: Gerard van Dulmen (directeur inkoop Superunie), Sander van der Laan (voormalig directeur Albert Heijn, tegenwoordig ceo Action), Peer Swinkels (cco Bavaria) en Joost Manassen, voorzitter van de raad van advies van het Nationaal Food Congres. De hoofdredacteur van dit blad en schrijver van dit artikel is voorzitter van deze jury, maar: niet stemhebbend.

     

    4 Dan volg er nog een laatste beoordeling: de voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de voorzitter van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) beoordelen de voor dracht van de kandidaat. Dat zijn dit jaar Bert Roetert (CBL) en Bas Alblas (de FNLI-voorzitter die algemeen directeur is van Lamb Weston/Meijer).

    Criteria

    De volgende criteria zijn bij de jurering bepalend: De FoodManager van het Jaar:

     

    1 heeft door zijn of haar inzet een belangrijke vernieuwing binnen de eigen organisatie gerealiseerd;

     

    2 boekt door middel van een duidelijke langetermijnstrategie veel succes;

     

    3 heeft zijn/haar organisatie ontwikkeld tot een florerend geheel;

     

    4 heeft met zijn/haar creativiteit een bijdrage geleverd aan noodzakelijke vernieuwing binnen de levensmiddelenbranche;

     

    5 is een charismatisch leider die zich duidelijk onderscheidt van andere managers;

     

    6 bouwt uitstekende relaties op met marktpartijen.

  • Kolk, Ahold Delhaize

    Het was al eerder bekendgemaakt: Wouter Kolk zou eind dit jaar tot ceo ‘Ahold Delhaize Europa en Indonesië’ worden benoemd, als opvolger van Pierre Bouchut. Maar deze maand blijkt dat Kolk die functie eerder gaat vervullen, en wel meteen. Ahold Delhaize gaat nog op zoek naar een ‘chief financial officer’, ‘chief human resources’ en een ‘head of strategy’, en die drie en Kolk vormen een nieuwe laag in de organisatie: het bestuur van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, anders dan voorheen Bouchut. De vorming van een laag ‘Ahold Delhaize Europa & Indonesië’ is opmerkelijk omdat Ahold vóór de overname van Delhaize ook al eens een laag ‘Ahold Europa’ had. Maar die werd in 2014 alweer opgedoekt, met ‘vereenvoudiging’ als opgaaf van reden. Een heel team moest toen terug naar andere posities in het bedrijf, sommigen vertrokken. Ditmaal gaat het echter alleen om

  • Huët, Wijers, Heineken

    Heineken gaat tijdens de aandeelhoudersvergadering in april Jean-Marc Huët voordragen als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Huët is momenteel commissaris bij Heineken (sinds 2014) en daarnaast commissaris bij SHV Holdings. Hij volgt bij Heineken Hans Wijers op, in de jaren negentig in het eerste van de ‘paarse kabinetten’ minister van Economische Zaken en naderhand enkele jaren ceo van Akzo Nobel. Zeker in de supermarktsector zou bij de naam Hans Wijers meteen een lampje moeten gaan branden, want onder zijn ministerschap van EZ werd de vroegere winkeltijdenwet gelaten voor wat-ie was en kwam er ruimte voor avondopenstelling voor supermarkten. Wijers zou bij Heineken oorspronkelijk t/m 2020 president commissaris blijven, maar heeft te kennen gegeven eerder door iemand opgevolgd te willen worden vanwege een ‘soepele overdracht’. Wijers is verder voorzitter van de rvc bij ING, het Concertgebouw, Vereniging Natuurmonumenten en hij is commissaris bij HAL. Huët was van 2010 t/m 2015 cfo bij Unilever en daarvoor bij Bristol Myers-Squibb en Numico. ■

  • Coopmans, Bol.com

     

    ➦ Ellen Coopmans is toegetreden tot de directie van Ahold Delhaize-dochter Bol.com. Haar functie, directeur ‘human resources’, is een toevoeging aan de huidige directie. Coopmans werkte eerder bij KPN, Unilever en Rabobank. Als zelfstandig adviseur werkte zij bovendien al eerder voor Bol.com. ■

  • Siddiqi, Ahold Delhaize

    Eind deze maand treedt Farhan Siddiqi aan als de nieuwe ‘chief digital officer’ bij Ahold Delhaize. Ongeveer ruim een maand terug al maakte ceo Frans Muller bekend dat het bedrijf een ‘digitaal verantwoordelijke’ in de raad van bestuur zou aanstellen. Siddiqi is afkomstig van McDonald’s, waar hij dezelfde functie vervulde en zorgde voor de komst van o.a. ‘mobile commerce’ voor zo’n 20.000 vestigingen in met name NoordAmerika. Eerder werkte hij bij de Amerikaanse winkelketen Target, General Electric en Bank of America. Saddiqi is weliswaar zoals aangekondigd de eerste chief digital officer in de raad van bestuur van Ahold Delhaize, maar niet de eerste in die raad van bestuur die voor digitalisering verantwoordelijk is. Eerder was dat Hanneke Faber, die in 2013 toetrad tot de raad van bestuur in de functie van ‘chief e-commerce & innovation officer’. Zij vertrok eind 2017 bij Ahold Delhaize om ‘president Europa’ te worden bij Unilever. ■

    Kraaijenveld, DOC

    Sinds deze maand is Hanneke Kraaijenveld (37) duurzaamheidsmanager bij zuivel- en kaasleverancier DOC Dairy Partners. Kraaijenveld heeft hiervóór gedurende twee perioden (van 2006 t/m 2013 en van 2015 t/m 2016) verschillende functies vervuld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en zij heeft sinds 2015 ook een eigen adviesbureau. Het is niet bekendgemaakt of Kraaijenveld binnen DOC iemand is opgevolgd

    Stortelder, De Jonge, Vion ‘Pork’

    Bij het onderdeel ‘Pork’ van Vion wordt Frans Stortelder met ingang van begin volgend jaar ‘chief strategic projects’. Stortelder is tot op heden coo (‘chief operations officer’) van Vion Pork. Stortelder wordt opgevolgd door John de Jonge, nu nog ‘chief supply chain officer’ (csco? die functie-afkorting kenden wij althans nog niet…) bij Vion Pork. De Jonge zal samen met commercieel verantwoordelijke Maiko van der Meer leiding geven aan de varkensvleesdivisie. Vion meldt verder dat ‘op korte termijn zal worden besloten hoe de verschillende stafafdelingen binnen de Pork-divisie worden aangestuurd’. Dat is ook begrijpelijk als we kijken naar het bericht op blz. 10, waaruit blijkt dat de cfo van ‘Pork’ de cfo van Vion geheel wordt. De Jonge en Van der Meer rapporteren aan ceo Ronald Lotgerink.

    Huijbers, ZLTO

    Bij de boeren- en tuinderscooperatie ZLTO (het deel van LTO voor boeren uit Noord-Brabant, Zeeland en ‘Zuid-Gelderland’ – ondanks dat de z van ZLTO voor ‘zuidelijk’ staat, heeft Limburg weer een eigen coöperatie, LLTB) gaat Hans Huijbers stoppen als voorzitter van het bestuur. Hij doet dat in het voorjaar van volgend jaar. De coöperatie heeft gemeld dat de werving voor de opvolger van Huijbers meteen is gestart. Huijbers komt ook weer terug in onze berichten over Vion in deze rubriek, hij is bij Vion lid van de raad van commissarissen, wat ook niet moet verbazen omdat ZLTO eigenaar is van Vion.

     

    Huijbers was jarenlang boegbeeld van ZLTO en was een bekend gezicht binnen de discussies over hoe boeren hun bedrijf moeten leiden om overeind te blijven bij bijvoorbeeld dalende afnameprijzen (‘dé supermarkt’, u kent de discussie wel). Huijbers gaat zich volgens het ZLTO-bericht weer op zijn eigen bedrijf richten, dat is opmerkelijk genoeg geen varkenshouderij, maar een melkveebedrijf. Volgens de berichtgeving van Vion over de raad van commissarissen (op blz. 10) blijft hij daar nog wél aan als commissaris.

  • Sliepenbeek, Action, Vion

    Joost Sliepenbeek is vorige maand benoemd tot cfo van Action. Hij is de opvolger van Frederik Lotz, die opstapt bij het bedrijf. Sliepenbeek is afkomstig van vleesleverancier Vion (zie verdere berichtgeving over functies bij Vion het bericht hieronder), waar John Morssink hem opvolgt. De benoeming van Sliepenbeek is bijzonder omdat hij nu een koppel vormt met voormalig Albert Heijn-directeur Sander van der Laan, die nu sinds een tijd ceo van Action is. Sliepenbeek was jarenlang financieel directeur bij Albert Heijn en hij was zelfs een tijd belast met het schoon schip maken van Ahold tijdens het Ahold-boekhoudschandaal, hij werkte in Zaandam tot 2007.

     

    Maar Sliepenbeek was ook lange tijd gekoppeld aan een andere voormalig Albert Heijn-directeur, Tom Heidman. En een tijd lang aan Ronald van Zetten, ook voormalig Albert Heijn-directeur. Na zijn tijd bij AH was Sliepenbeek bijvoorbeeld financieel directeur bij Hema, terwijl Van Zetten daar directeur was. En eveneens na zijn tijd bij Albert Heijn was Sliepenbeek financieel directeur bij C1000, in de periode dat Tom Heidman daar algemeen directeur was. Daarnaast was hij in zijn functie van financieel directeur bij AH commissaris bij Schuitema, de rechtsvoorganger van C1000, in de periode waarin Ahold nog een belang van 73% in Schuitema had, hij vertegenwoordigde binnen de commissarissen de stem van Ahold bij Schuitema. Na zijn periode bij AH (1994-2007), Hema (2007-2009) en C1000 (2009- 2023) was Sliepenbeek eerst twee jaar werkzaam bij afvalverwerker Van Gansewinkel, maar hij ging daarna (in 2015) werken bij vleesleverancier Vion, op het moment dat Tom Heidman daar op interimbasis directeur was (Heidman is er nu nog steeds vicevoorzitter van de rvc). Informeler gezegd, best veel voormalig AH-directeuren weten het 06-nummer van Sliepenbeek nog goed te vinden

     

    Overigens, zijn werk bij Vion hoeft niet te verbazen, omdat hij ooit bij het vleesbedrijf van Ahold werkte, De Vleeschmeesters. Dat is ook te lezen in een profiel dat Het Financieele Dagblad publiceerde enkele dagen nadat zijn overstap van Vion naar Action bekend werd. De kop zegt genoeg: ‘Als het complex wordt, dan moet je Joost hebben’. Dat profiel is een aaneenrijging van directieleden die met Sliepenbeek hebben samengewerkt en die zijn allemaal zeer lovend over hem. Uit dat artikel blijkt ook dat Sliepenbeek het ‘voor het geld’ niet hoeft te doen, want de directie van C1000 maakt door de overname van C1000 door Jumbo ‘een financiële klapper’. (Wij hebben in de wandelgangen wel ’s gehoord dat het per directeur om zeven miljoen zou gaan, een afspraak die destijds met C1000-investeerder CVC was gemaakt, maar daar hebben we geen harde bronnen van.) Sliepenbeek wordt in dat artikel gekenschetst als een financieel bestuurder die complexe zaken binnen een bedrijf ‘in Jip-en-Janneketaal’ kan uitleggen. En: ‘Als Joost spreekt, luistert iedereen.’ Heidman bijvoorbeeld meldt dat Sliepenbeek destijds helemaal niet zo veel zin had in C1000, toen hij bij Hema zat. Maar het lukt toch hem erheen te lokken.

     

    maar ingewikkeld is, een uitdaging dus. ‘Hoe complexer, hoe beter.’ De krant suggereert dat Sliepenbeek van Vion naar Action is gegaan omdat eigenaar en investeringsmaatschappij 3i op termijn van Action af zal willen, en dan kan dat een beursgang worden. Maar, aldus de krant, de omzet van Action moet wat 3i betreft eerst doorgroeien naar een omzet van € 10 miljard, dan is Action rijp voor de beurs. En dat is geen gelopen race, omdat Action volgens ingewijden niet meer dat groeiwonder is van een paar jaar terug. Het feit dat Sliepenbeek de vertrekkende Lotz opvolgt, is volgens de krant een teken aan de wand dat in de ogen van de investeerder Action niet genoeg groeit en niet genoeg omzet en/of winst maakt de laatste tijd. Wat ook weer niet vreemd is bij een formule die floreerde tijdens de recessie van de afgelopen jaren.

     

     

     

  • Morssink, Sliepenbeek, Vion

    Met ingang van komende maand is John Morssink cfo (‘chief financial officer’) bij vleesleverancier Vion. Hij is de opvolger van Joost Sliepenbeek, van wie net daarvóór bekend werd gemaakt dat hij cfo bij Action gaat worden (zie hierboven). Sliepenbeek was ruim drie jaar werkzaam bij Vion. Morssink was hiervoor ook cfo, maar dan van het Vion-onderdeel ‘Pork’ (varkensvlees). Daarnaast heeft Vion gemeld dat Theo Koekkoek voorzitter van de raad van commissarissen van het bedrijf wordt. Koekkoek was al lid van de raad van commissarissen, sinds eind november vorig jaar, en was daarnaast voorzitter van de raad van commissarissen van Agrifirm. Maar bij Agrifirm is Koekkoek afgelopen maart afgetreden, na een periode van zestien jaar. Koekkoek volgt als voorzitter van de rvc van Vion Sipko Schat op, wiens termijn eindigt als Koekkoek hem opvolgt De rvc van Vion bestaat met ingang van de benoeming van Koekkoek verder uit: Tom Heidman (vicevoorzitter), Marieke Bax, Hans Huijbers (de ZLTOvoorzitter, zie ook blz. 7) en Ton van der Laan.

    Van den Nieuwenhof, Hans Anders

    Bart van den Nieuwenhof is sinds deze maand algemeen directeur van optiekketen Hans Anders. Hij volgt daar Remco Boerfijn op, die bij het bedrijf opstapt. Van den Nieuwenhof vertrok afgelopen juli onverwacht bij Jumbo, waar hij directeur was van La Place. Van den Nieuwenhof was daar sinds 2012 aan het roer en maakte ook de overname van La Place mee door Jumbo, dat de horecaketen kocht in 2016 van het toen noodlijdende V&D, in handen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital. In interviews en tijdens congrespresentaties vertelde Van den Nieuwenhof met enthousiasme over het feit dat La Place onderdeel was geworden van een familiebedrijf in plaats van een investeringsmaatschappij, maar hij bleef slechts twee jaar in deze functie bij Jumbo. En Hans Anders is overigens onderdeel van een investeringsmaatschappij, 3i.

  • Kruf, AB InBev/Dommelsch

    Lieselotte Kruf (33) is sinds deze maand directeur van de Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen. Ze volgt Olivier Declercq op, die per 1 september start als Europees directeur logistieke support bij AB InBev in Leuven. Kruf werkt negen jaar bij AB InBev en vervulde voorheen diverse brouwerij- en financiële managementfuncties in onder meer Leuven (het hoofdkantoor van AB InBev). Hiervóór was ze verpakkingsmanager in de brouwerij van Stella Artois, net als Dommelsch een merk van AB InBev.

     

    Voor zover bekend is Kruf de eerste vrouwelijke algemeen directeur van een brouwerij in Nederland, en Het Financieele Dagblad tekende in de berichtgeving over haar aanstelling aan dat waarschijnlijk ook nog nooit iemand op die jonge leeftijd in Nederland als brouwerijdirecteur is aangesteld. In de Dommelsche Bierbrouwerij worden naast Dommelsch ook Hertog Jan-pilsener en soms andere bieren van AB InBev gebrouwen en afgevuld. Verder is het de enige brouwerij van AB InBev waar de biervaatjes van het Perfect Draft -systeem worden afgevuld, die vanuit Dommelen wereldwijd geëxporteerd worden.

  • CGF NEEMT AFSCHEID

    VAN DICK BOER

    ‘Geen gouden horloge voor Dick’

    Dick Boer trad niet alleen terug als CEO van Ahold Delhaize, hij nam afgelopen juni ook afscheid van het Consumer Good Forum, het wereldwijde samenwerkingsverband van retailers en fabrikanten waar Boer jarenlang een leidende rol in vervulde, als co-voorzitter maar ook als kartrekker van alle initiatieven op het gebied van gezondheid.

    Amper een week nadat Donald Trump er zijn opzienbarende topontmoeting had met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, streek het Consumer Goods Forum in Singapore neer voor haar eigen jaarlijkse summit. Tijdens het driedaagse congres, met veel ‘tech’ (Alibaba, Singtel, Bits x Bites) en ontwikkelingen in de Aziatische retail (zoals het verhaal van City Mart, een supermarktketen uit Myanmar) was er een bijzonder moment: het afscheid van Dick Boer. Dick Boer was vanaf de start in 2009 nauw betrokken bij het Consumer Goods Forum, als een op pariteit tussen handel en industrie gebaseerde voortzetting van netwerkorganisatie CIES (waarvan lange tijd alleen retailers lid konden zijn, DvL). Die pariteit komt onder meer tot uitdrukking in het gedeelde voorzitterschap van het CGF, met steeds een retailer en een fabrikant als co-voorzitter. Dick Boer werd in 2013, samen met de Belg Paul Bulcke – de toenmalige CEO van Nestlé (die vorig jaar afzwaaide als CEO, DvL) – co-voorzitter van het CGF. Boer had zich daarvoor al toegelegd op Health & Wellness, een van de vijf werkterreinen van het samenwerkingesverband. Dat sijpelde ook merkbaar door bij Ahold. En ook na zijn termijn als co-voorzitter bleef Boer kartrekker van alle gezondheidsinitiatieven en rapporteerde daar regelmatig over op de diverse evenementen die het CGF organiseert.

    ‘To Dick Boer, with warm thanks for your leadership’, staat er op de plaquette die CGF managing director Peter Freedman aan Dick Boer overhandigt.

    Een laatste applaus voor Dick Boer, samen met echtgenote Eveline. Links Emmanuel Faber, rechts Peter Freedman.

    ‘A towering figure’

    Dit jaar bracht Boer - samen met Emmanuel Faber, CEO van Danone - voor het laatst verslag uit van de voortgang van het Health & Welness-programma. Het was de laatste keer aangezien Boer niet langer Ahold Delhaize als CEO vertegenwoordigt. Boer benadrukte daarbij weer eens dat het niet om mooie woorden gaat maar om doen. De sessie, die werd begeleid door CGF’s Health & Wellness director, Sharon Bligh nam een bijzondere wending toen ze aan het eind Peter Freedman, managing director van het Consumer Goods Forum, het podium op vroeg. “Dick, please stand up”, vroeg Freedman. Hij noemde Boer ‘a towering figure’ “Niet alleen ‘Met Belg samenwerken gaat prima’ Juni 2015: Dick Boer en Paul Bulcke (CEO Nestlé) treden af als co-voorzitter van het CGF. Boer had het congres in New York niet kunnen openen, omdat net in die week de fusie tussen Ahold en Delhaize rond kwam. Boer toen: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de nieuwe combinatie een succes wordt, al was het maar omdat ik door mijn gedeelde voorzitterschap met Paul heb geleerd dat je met een Belg uitstekend kunt samenwerken.” Een laatste applaus voor Dick Boer, samen met echtgenote Eveline. Links Emmanuel Faber, rechts Peter Freedman. qua lengte, want dat is niet zo gek als je naast mij staat (Freedman is nogal klein van stuk, DvL). “Jij bent een leider, zeker als retailer. Je geheim is je bescheidenheid. Je hebt passie voor retail en consumenten. Maar ook voor samenwerking, zoals wij hebben mogen ervaren. Je stond aan de basis van CGF. We zullen je missen, maar ik heb het gevoel dat het niet de laatste keer is dat we je in ons midden zullen hebben.”

     

    Freedman moest Boer echter ook teleurstellen: “Het spijt me, maar ik heb geen gouden horloge voor je, Dick. Wel een eenvoudige plaquette waarmee we onze dankbaarheid aan jou tot uitdrukking willen brengen.” En natuurlijk moest Boer hierna ook nog iets zeggen: “Het was een voorrecht om met collega’s van over de hele wereld te kunnen werken. Het succes van dit forum is dat we hebben ontdekt dat we als sector zelf dingen kunnen veranderen en dat onze sector de wereld veel goeds te bieden heeft. Uiteraard blijf ik het CGF volgen en steunen daar waar ik kan, op het gebied van gezondheid bijvoorbeeld, waar we al veel in gang hebben gezet maar ook nog veel te doen is.”

    ‘Met Belg samenwerken

    gaat prima’


    Juni 2015: Dick Boer en Paul Bulcke (CEO Nestlé) treden af als co-voorzitter van het CGF. Boer had het congres in New York niet kunnen openen, omdat net in die week de fusie tussen Ahold en Delhaize rond kwam. Boer toen: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de nieuwe combinatie een succes wordt, al was het maar omdat ik door mijn gedeelde voorzitterschap met Paul heb geleerd dat je met een Belg uitstekend kunt samenwerken.”

FP+ is alleen toegankelijk voor abonnees. Registreer met uw e-mailadres en uw abonneenummer om toegang te krijgen. U vindt uw abonneenummer op het adreslabel van het magazine (of stuur een mail naar vakblad@foodpersonality.nl).

Registreer
Login
Nog geen abonnement? Bestel hier.

FP+ is alleen toegankelijk voor abonnees. Registreer met uw e-mailadres en uw abonneenummer om toegang te krijgen. U vindt uw abonneenummer op het adreslabel van het magazine (of stuur een mail naar vakblad@foodpersonality.nl).

succes
of registreer.
Nog geen abonnement? Bestel hier.

FP+ is alleen toegankelijk voor abonnees. Registreer met uw e-mailadres en uw abonneenummer om toegang te krijgen. U vindt uw abonneenummer op het adreslabel van het magazine (of stuur een mail naar vakblad@foodpersonality.nl).

succes
of login.
Nog geen abonnement? Bestel hier.
https://cdn.jsdelivr.net/npm/jquery@3.4.1/dist/jquery.min.js